This web page requires JavaScript to be enabled.

JavaScript is an object-oriented computer programming language commonly used to create interactive effects within web browsers.

How to enable JavaScript?

Aktivister genomförde konstkupp på Bukowskis – XR Sverige

Aktivister genomförde konstkupp på Bukowskis

I torsdags eftermiddag genomförde aktivister från Extinction Rebellion en civil olydnads-aktion inne på auktionsverket Bukowskis utställningslokal i Stockholm och utanför entrén. Syftet med denna performance var att utmana Lundin Energys greenwash om sin expanderande oljeutvinning i Arktis. Bukowskis ägs av Lundinfamiljen, som även äger Lundin Energy. 

Klockan 15 i tordags gick ett par aktivister in på Bukowskis och agerade som elegant klädda utställningsbesökare. Efter en stund förklarade de att de ville värdera en tavla, som de fått av en “klimataktivist”. Tavlan är en parodi på den klassiska Carl-Johan De Geer-målningen “Skända flaggan” som hänger på Bukowskis. Men temat är i stället Lundins klimatbrott. Utanför lokalen sjöng sedan andra aktivister, klädda i midsommarkläder, sånger med budskap om Lundins oljeutvinnng. En stolt ”representant” för Lundin föreläste om företagets i sina egna ögon lyckade greenwash. Steg för steg började midsommar-gästerna så att tvivla på Lundins budskap och istället hälla fake-olja över sig.

– Vi vill ruska om publiken inne på ärevördiga Bukowskis. Syftet är att rikta ljuset mot ett av Sveriges och världens mest ljusskygga oljebolag, som nu står åtalade för folkmord i Sudan och som ändå fortsätter att borra efter olja på ett av jordens mest utsatta områden, Arktis. Bukowskis visar politisk konst från 60-talet. Vi vill ge vårt bidrag till konstsamlingarna med koppling till vår egen tids mest brännande fråga säger Sofia Buhrgard, som deltog i aktionen. 

Bukowskis ägare, familjen Lundin, äger också Lundin Energy, vilka nyligen påstått att deras olja från utvinningen i arktis är “klimatneutral”. Det har skett genom bland annat effektiviseringar och elektrifieringar av sin oljeborrning samt genom “klimatkompensation”, vars verkliga klimatnytta är minst sagt tvivelaktig. 

Men oavsett om utvinningen skulle kunna anses som klimatneutral är oljeborrning i den utsatta arktiska regionen ett mycket vanskligt företag, med stor risk för förödande oljeutsläpp.

Viktigast av allt är att vad företaget “glömmer” är att nästan alla utsläpp från oljan sker i nästa led — när den förbränns. Lundin siktar på att utvinna uppemot 200 000 fat per dag 2023, alltså 73 miljoner fat per år. Det innebär ca 23 miljoner ton koldioxid per år eller ungefär motsvarande en tredjedel av Sveriges totala utsläpp. 

– Klockan tickar för planeten och för Arktis. Nya rapporter varnar för irreversibel isavsmältning och för ett isfritt Arktis sommartid redan före 2050. Men den här katastrofala utvecklingen ser Lundin Energy och andra oljebolag ser som en möjlighet för att utvinna mer olja. Det finns ingen hållbar oljeutvinning. Klockan tickar för oljeindustrin. Ställ om hela produktionen eller stäng ner verksamheten säger Samuel Jarrick, en annan av aktivisterna. Extinction Rebellions har tidigare riktat aktioner både mot Lundin/Bukowskis och mot norska staten, som i flera omgångar gett frikostiga licenser för en rad oljebolag – däribland Lundin Energy – att utvinna olja i Arktis. Konstaktionen i dag är ytterligare en del i den kampen. 

Aktionen är också en del i upptakten inför Nordic Rebellion i Oslo 21-28 augusti, då XR-aktivister från hela norden samlas och genomför en rad fredliga aktioner riktade mot den politiska och ekonomiska makten för sin passivitet och sitt svek mot befolkningen. 

PRESSKONTAKT
Peter Forsberg, Peter.fairphone@gmail.com, 0762-096202

PRESSBILDER
Fler bilder från aktion finns på Flickr: https://www.flickr.com/gp/extinctionrebellionsverige/00L6Ai