This web page requires JavaScript to be enabled.

JavaScript is an object-oriented computer programming language commonly used to create interactive effects within web browsers.

How to enable JavaScript?

Aktioner i dagarna tre mot Göteborgs fossilindustri – XR Sverige

Aktioner i dagarna tre mot Göteborgs fossilindustri

På torsdag inleder klimatrörelsen Extinction Rebellion (XR) flera civila olydnadsaktioner som riktar sig mot Göteborgs fossila verksamheter. XR kräver att politikerna tar sitt ansvar, klipper banden till den fossila ekonomin, stänger oljehamnen och raffinaderierna och skapar en fossilfri stad.​​​​​​​​

– Staden låter Göteborg hamn AB – likt en nykter langare – gröntvätta den egna verksamheten och samtidigt berika sig på oljan som flödar in genom oljehamnen, dag efter dag, år efter år, säger Annelie Ängdervik, lärare och aktiv i XR Göteborg.
På torsdag eftermiddag går aktivisterna i ett långt tåg från Trädgårdsföreningen till Gustav Adolfs Torg för att uppvakta politikerna. På torget medverkar Göteborgslejonet som styrs av fossilindustrin liksom Gröntvätt AB.

Varje år lossas drygt 20 miljoner ton olja i Göteborgs Energihamn och det finns inga planer på någon minskning.
– Med Göteborgsupproret vill vi uppmärksamma det vansinniga i att låta oljan forsa in i Göteborg samtidigt som politikerna har beslutat att vi ska bli fossiloberoende till 2030, säger Annelie Ängdervik.

Göteborgsupproret 2.0 samlar klimataktivister från hela Sverige och pågår den 25-27 maj under parollen Älska livet – stoppa fossilet.

– Fossilindustrin förstör vår gemensamma framtid, och Göteborgs oljehamn är en del av fossilindustrin. Göteborgs oljehamn förstör vår gemensamma framtid, och måste därför avvecklas, säger Hans Ekbrand, forskare och aktiv i XR Göteborg.

Göteborgs stad har som mål att ställa om till en ekologiskt och fossiloberoende hållbar stad till år 2030. Enligt den första rapporten från forskarrådet för Västra Götalands klimatomställning är den omställningstakten helt otillräcklig.
– Industrin står för 43 procent av alla utsläppen varav Göteborgs raffinaderier är de största utsläppsbovarna. Göteborgs kommunfullmäktige behöver därför fatta beslutet att stänga ner raffinaderierna för att lyckas med detta, säger Hans Ekbrand.

Redan förra året under Göteborgsupproret i juni, ställde XR frågan till Göteborgs kommunfullmäktige: “Vad är planen?” Vad ska göras för att ställa om Göteborg till en fossilfri stad? Hur ska införseln av Göteborgs 20 miljoner ton olja minska för att vi ska vara den hållbara stad vi utmålar oss som?
– Tyvärr fick vi aldrig något svar. Vi kräver att Göteborgs kommunfullmäktige klubbar igenom beslut som faktiskt minskar koldioxidutsläppen och vi vill att de startar redan torsdag 25 maj, säger Annelie Ängdervik.

Presskontakt:
Annelie Ängdervik: 076-9471547
Hans Ekbrand: 070-2942110

Program för Göteborgsupproret
Torsdag: 
13:00: 
Samling inför kommunfullmäktigeaktion i Trädgårdsföreningen.
13:30: Tåget med alla aktivister, samt “oilslicks” och “petrolheads” går mot Gustav Adolfs Torg.
14:00: Genomför planen politiker! Kommunfullmäktigeaktion. Mer info om aktionen:  https://extinctionrebellion.se/event/genomfor-planen-politiker-goteborg/
16:30 – 17:30: Cykla för livet! Cylekaktion genom Göteborg.
​​​​​​​Mer info om aktionen: https://extinctionrebellion.se/event/cykla-for-livet-cykla-med-xr-goteborg/
Fredag:
Flera aktioner. Mer information kommer!
Lördag
11:00: Samling på Götaplatsen inför artivistisk promenad med die-ins. Mer information kommer!

Bilder från aktionerna laddas upp påhttps://www.flickr.com/photos/extinctionrebellionsverige/albums

Extinction Rebellion Sveriges facebook: https://www.facebook.com/extinctionrebellionsverige 

Extinction Rebellion är en internationell klimatrörelse som kräver att klimathotet och massutrotningen av liv på jorden ska behandlas som en kris, och att våra politiker ska agera omedelbart och kraftfullt. Rörelsen använder sig av fredlig civil olydnad. Upproret startades i Storbritannien 2018 och finns idag i flera delar av Sverige och världen.