This web page requires JavaScript to be enabled.

JavaScript is an object-oriented computer programming language commonly used to create interactive effects within web browsers.

How to enable JavaScript?

Aktion mot Nordeas finansiering av oljeutvinning i Arktis – XR Sverige

Aktion mot Nordeas finansiering av oljeutvinning i Arktis

Vid lunchtid i dag genomför aktivister från Extinction Rebellion en aktion mot Nordea i Göteborg för att uppmärksamma bankens finansiering av oljeutvinning i Arktis. Sedan 2018 har de sju största bankerna i Sverige investerat och lånat ut nästan 100 miljarder kronor till företag med koppling till oljeutvinning i Arktis. Nordea tillhör en av de värsta svenska bankerna.

På Västra Hamngatan utanför Nordeas kontor kommer en performance-aktion att utspela sig i eftermiddag med start 12.30 där aktivister sätter upp oljefat, banderoller, och iscensätter ett oljespill på två aktivister i underkläder. Oljespillet symboliserar utsattheten hos de människor, djur och natur som drabbas av oljeutvinning och klimatförändringar.

– Vi uppmanar alla Nordeas kunder att kontakta banken och be dem att genast upphöra med stödet till oljeutvinningen eller att byta bank. Om bankerna utsätts för ett stort folkligt motstånd kan saker hända snabbt, det har vi redan sett bevis på, säger Göran Boardy

Idag sker liknande aktioner även i Stockholm, Malmö och i Uppsala. Aktionerna är en del av en global aktionsvåg mot banker, som i sin tur är en del av kampanjen The Money Rebellion. Målet med The Money Rebellion är att förändra vårt ekonomiska system i grunden. 

MER INFORMATION
https://fairfinanceguide.se/nyheter/2020/svenska-banker-i-arktis/ https://extinctionrebellion.uk/act-now/resources/money-rebellion/

PRESSBILDER
Bilder från aktionen laddas upp till: https://www.flickr.com/photos/extinctionrebellionsverige/

PRESSTALESPERSON
Göran Boardy 070 6561489