This web page requires JavaScript to be enabled.

JavaScript is an object-oriented computer programming language commonly used to create interactive effects within web browsers.

How to enable JavaScript?

Nytt radikalt miljöuppror startar i Sverige – XR Sverige

Nytt radikalt miljöuppror startar i Sverige

Extinction Rebellion, som skapat rubriker i Storbritannien med spektakulära aktioner, har nu spridit sig till Sverige. Genom fredlig civil olydnad vill rörelsen driva fram en politik som ska stoppa klimatförstöringen och massutrotningen av arter. Lördagen den 17 november syns upproret för första gången på svenska gator.
Extinction Rebellion har knappt funnits i Sverige i två veckor men redan på lördag klockan 13 gör de sin första direktaktion. Då samlas aktivister på Mynttorget i Stockholm för att genomföra hittills hemliga planer i solidaritet med den brittiska delen av rörelsen.
Extinction Rebellion i Storbritannien deklarerade sitt uppror den 31 oktober och har sedan dess utfört flera uppmärksammade blockader av såväl vägar som olika regeringsdepartement. Nästan 100 väletablerade forskare har givit dem sitt stöd. I ett öppet brev i The Guardian skriver forskarna att regeringen har misslyckats med att skydda medborgarna mot det hot som klimatförändringarna utgör, och att folket därför har en moralisk plikt att kringgå politikernas passivitet och agera för att ”försvara livet självt”.
Nu kommer alltså upproret till Sverige. Bo Thorén är en av initiativtagarna.
– Det är massor av människor som känner att allt vi har försökt hittills för att skapa en omställning har varit ineffektivt. Tiden rinner ut och vi behöver mer kraftfulla åtgärder, säger han.
Extinction Rebellion Sverige har ännu inte formulerat sina formella krav, men i andra länder driver rörelsen att de nationella utsläppen av växthusgaser ska upphöra senast år 2025. Ytterligare ett krav är att medborgarförsamlingar ska skapas för att garantera folkligt inflytande över de samhällsförändringar som måste till.
En huvudfråga för Extinction Rebellion är också den miljökris som förvånansvärt få känner till, nämligen den pågående massutrotningen.
– På några decennier har sex av tio vilda djur försvunnit från jordens yta. Varje dag går 200 arter förlorade. Att naturen töms på liv tror jag väcker sorg hos många, och eftersom vi är beroende av de här ekosystemen hotar det även vår egen existens, säger Cajsa Unnbom, aktiv i Extinction Rebellion Sverige.
– De närmaste två åren kommer att avgöra hela planetens framtid.
Förutom i Stockholm har Extinction Rebellion också startat i Göteborg, Malmö och Uppsala och alla är välkomna att ansluta sig. Lördagens aktion är den första av många.
Presskontakt: Joshua Carr (engelskspråkig), joshextinctionrebellion@gmail.com, 073-61 22 665.
Upprorets Facebooksida
Extinction Rebellions brittiska hemsida
Pressbilder
Extinction Rebellion startades av nätverket Rising Up! Det vill främja fundamentala förändringar i det politiska och ekonomiska systemet så att välmående maximeras och skada minimeras.