This web page requires JavaScript to be enabled.

JavaScript is an object-oriented computer programming language commonly used to create interactive effects within web browsers.

How to enable JavaScript?

Augustidagarna 2024 i Göteborg – XR Sverige

Augustidagarna 2024 i Göteborg

Göteborg fortsätter trots våra ansträngningar att smutsa ner sig med olja.

Varje timme, dygnet runt, året om, kommer tre människor att få en för tidig död på grund av Göteborgs oljeindustri.

Vi kommer därför att ägna sommarens sista helg, 30 augusti – 1 september, åt att återigen sätta ljuset på denna ohållbara verksamhet. När Göteborg fortsätter att hålla oljeindustrin om ryggen, bryter staden mot sitt eget klimatlöfte. Det är också i direkt motsättning till vad medborgarrådet, arrangerat av Göteborgs stad, kom fram till. De ville avsluta arrendena till oljebolagen och lägga ner PREEM- och ST1-raffinaderierna (Göteborgarnas idéer: Bilfria gator och gröna tak | Göteborgs-Posten (gp.se)). Detta vill vi uppmärksamma genom olika aktiviteter i Göteborg under Augustidagarna.

Kom och var obekväma, kom och stör våra politiker, kom och stör industrierna, kom och förläng livet för de som drabbas av Göteborgs ohållbara oljeindustri.

Mer information

Under fredagen kommer vi att återbesöka Hamnkontoret, vilket vi har lovat vid tidigare besök. Hjälp till att fylla Hamnkontoret med aktivister.

Därefter vill vi synas i centrala Göteborg genom en swarming med röda och gröna gubbar. Ett utmärkt tillfälle för outreach, men även för att störa den vanliga ordningen. Swarming med röda och gröna gubbar visar även hur lite tid gångtrafikanter har rätt till gatan i förhållande till bilister. (Här kan du se aktionen under Det brinner i knutarna i Stockholm.)

Under lördagen fokuserar vi på direktaktioner mot oljeindustrin. Här finns det plats för alla typer av aktivism. Det viktiga är att vi är många och att vi kan göra ett ordentligt avtryck. Planeringen pågår och upplägget är inte helt färdigt. Men kom ihåg att för varje timme vi stör, förlänger vi tre människors liv. Meningsfullt, eller hur?

söndagen kommer vi vara i centrala Göteborg igen. Vi tar oss en plats i centrum och gör oss till en del av Kulturkalaset. Vi tänker oss lite karnevalsfeeling och diverse olika artivismer på temat ”upp och ner, ner och upp, grisen gal i granens topp”. Vi skulle exempelvis kunna erbjuda renande bad i oljetunna, oljeindränkta popcorn, liveorkester, tombola, fiskdamm (med marint skräp), hälsoinformation (om hälsorebeller kanske vill), klimatångestklinik, förslagslåda ”om du inte gillar vår metod, vilket förslag tycker du är bra?”, dämpa din ångest, sponsra en aktivist, o.s.v., o.s.v.

Till denna aktivitet kan man gärna ta med sig ett eget koncept, men det behöver i så fall anmälas till XR Göteborg så att vi kan synka. Tanken är att aktiviteterna ska vända sig till de som passerar. Detta kan kombineras med en mindre blockad centralt.

Söndagen avslutas med en klassisk slow walk.

Mycket arbete återstår och man får gärna vara en del av arbetet inför Augustidagarna även om man inte kommer från Göteborg. Hör i så fall av dig till xrgoteborg@riseup.net.

Men det viktigaste är att just du kommer! Ta gärna med dig en vän eller två.

Kärlek och mod,
XR Göteborg