
Webbinarium om klimataktivisters rättigheter
Den 29:e april har vi i gruppen Hälso- och sjukvårdspersonal för Extinction Rebellion (HSXR) äran att presentera en digital föreläsning och frågestund med Tobias Rahm, utredare på Institutet för mänskliga rättigheter.
Kom och fortbildas, lugna din eventuella aktivistoro och träffa likasinnade tillsammans med oss i HSXR!
Var: Digitalt
Anmälningslänk: https://docs.google.com/…/1FAIpQLSfGQt5YVee…/viewform…
När: Tisdag den 29:e april. Kl. 19-20.30
Hur: Tobias håller en presentation för oss och därefter kommer det finnas möjlighet att ställa frågor via chatten som modereras av två personer från HSXR.
Detta är ett perfekt tillfälle att fördjupa sina kunskaper kring bl.a. repressionen riktad mot klimataktivister, Århuskonventionen, klimat- och miljöaktivisters rättigheter och vad som görs för att försvara oss. Sedan kan vi omsätta denna kunskap, och lugnet vi hoppas få, i gemensamt agerande genom att samlas i Göteborg den 13:e maj för att sätta press på de nordiska Folkhälsomyndigheterna så att de i sin tur växlar upp sitt folkhälsoarbete kopplat till klimatkrisen.
Läs mer om aktionen i Göteborg via:
Länk till facebookevenemang för aktionen:
https://www.facebook.com/share/167Sgeap2R/ Evenemanget på hemsidan, för de som inte har Facebook: https://extinctionrebellion.se/…/massaktion-vid…/
Tobias beskrivning av webbinarieinnehållet:
FN:s specialrapportör för miljöförsvarare Michel Forst har nyligen uttryckt en oro för två misstänkta fall av pågående kränkningar mot klimataktivisters rättigheter i Sverige. I officiella skrivelser aktualiserar han regeringens folkrättsliga skyldigheter och begär att den sätter stopp för händelserna och ser till att skadorna repareras.
Vilka rättigheter har klimataktivister? När uppstår kränkningar och vad innebär egentligen upprättelse?
I det här seminariet går vi igenom några av de rättigheter som FN:s specialrapportör och andra experter stöder sig på när de undersöker människorättssituationen för klimataktivister i Sverige och andra länder. Vi tittar på regeringens och andra aktörers motsvarande skyldigheter och reflekterar kring vart du som upplever att dina rättigheter har kränkts kan vända dig när du söker upprättelse.
Om Tobias Rahm
Jag som håller i seminariet är utredare på Institutet för mänskliga rättigheter, där jag ansvarar för vår pågående undersökning om människorättsförsvarares förhållanden i Sverige och för institutets stöd till specialrapportörens besök i Sverige. Dessförinnan har jag jobbat inom FN-systemet och för länsstyrelsernas nationella samordningsuppdrag för mänskliga rättigheter.
Institutet för mänskliga rättigheter är Sveriges oberoende nationella institution för mänskliga rättigheter. Läs mer om institutet här: https://mrinstitutet.se/
Hoppas vi ses på webbinariet!
Glöm inte att anmäla dig!