This web page requires JavaScript to be enabled.

JavaScript is an object-oriented computer programming language commonly used to create interactive effects within web browsers.

How to enable JavaScript?

Svenskar har limmat fast sig vid Vattenfalls kolkraftverk i klimatprotest – XR Sverige

Svenskar har limmat fast sig vid Vattenfalls kolkraftverk i klimatprotest

Klockan 14.30 anlände svenska aktivister i miljöupproret Extinction Rebellion till ett av Vattenfalls kolkraftverk i Berlin och limmade fast sig vid grindarna. Deras budskap till svenska regeringen: Kolet måste stanna i marken om vi ska ha en chans att hålla uppvärmningen under 1,5 grader.

– Vi sitter här för att uppmärksamma att i en tid när vi desperat behöver ställa om så fortsätter svenska staten att tjäna pengar på att bränna kol, säger Naram-Sin Poli som till vardags studerar biologi på Stockholms universitet. Han är en av dem som är på plats vid det svenskägda kolkraftverket.

– Fortsätter vi elda fossila bränslen så är det vår egen framtid som går upp i rök.

Det statliga energibolaget Vattenfall driver fortfarande fem kolkraftverk, varav fyra i Tyskland. Vattenfalls plan är att fortsätta elda med kol till 2038 och andra fossila bränslen till 2050. Detta trots att klimatforskningen är tydlig med att fossila bränslen måste stanna i marken om världen ska lyckas stoppa uppvärmningen under 1,5 grader och förhindra de allra värsta konsekvenserna för mänskligheten och det övriga livet på jorden.

Kolkraftverket där den fredliga civila olydnadsaktionen pågår heter Reuter West. Stämningen är lugn och de fastlimmade inväntar polis och är beredda att låta sig gripas.
– Hade regeringen lyssnat till forskningen och agerat för att trygga vår framtid så hade vi inte behövt göra detta, säger Nora Sverredal, 19 år, från Uppsala. Men politikerna styr oss rakt mot katastrof och vi har bara en kort tid på oss att undvika det. Jag känner att jag inte bara kan se på utan vill göra det jag kan. Fredlig civil olydnad har fungerat tidigare. 

Extinction Rebellions tre krav:    

  1. Tala klarspråk. Världens regeringar måste utlysa nödläge för klimatet och jordens arter och kommunicera hur brådskande det är att ställa om.
  1. Agera nu. Politikerna måste handla omedelbart för att bromsa förlusten av arter och minska klimatutsläppen. Rikare länder som Sverige och Tyskland ska nå netto-nollutsläpp år 2025.
  1. Stärk demokratin. Regeringar måste inrätta och vägledas av ett medborgarråd för klimaträttvisa och ekologisk hållbarhet.

Presskontakt

0739-121360 / media@extinctionrebellion.se

Vill du få uppdateringar från aktionen i Berlin? 

Anmäl dig till vår WhatsApp-grupp här: https://chat.whatsapp.com/GeVxt9Tk7cFKHXY5eEos18

Pressbilder 

Bilder från aktionen kommer att läggas upp löpande på www.flickr.com/photos/extinctionrebellionsverige/albums

Om Extinction Rebellion

Den 7 oktober, två veckor efter FN:s klimattoppmöte i New York, inledde Extinction Rebellion en ny våg i sitt internationella uppror. Tiotusentals personer i mer än 60 länder har under veckan fredligt blockerat regeringsbyggnader och infrastruktur för att sätta press på världens regeringar.

Extinction Rebellion är en ickevåldsrörelse som har som mål att driva fram kraftfull politisk handling mot klimathotet och massutrotningen av liv på jorden. De kräver att regeringar och medier ska tala klarspråk om det ekologiska nödläget och att rikare länder ska sänka utsläppen till netto noll år 2025 för att världen ska nå 1,5-gradersmålet på ett rättvist sätt. Ett tredje krav är att demokratin ska stärkas genom att det inrättas ett medborgarråd för ekologisk hållbarhet och klimaträttvisa som kan vägleda politikerna genom omställningen. Upprorets metod är fredlig civil olydnad, eftersom det har visat sig vara det mest effektiva sättet för snabb och djup samhällsförändring. Extinction Rebellion startade i Storbritannien 2018, spred sig snabbt till Sverige och finns idag i alla världsdelar.