This web page requires JavaScript to be enabled.

JavaScript is an object-oriented computer programming language commonly used to create interactive effects within web browsers.

How to enable JavaScript?

Svenska klimataktivister gripna för att ha ockuperat en bro i centrala Berlin – XR Sverige

Svenska klimataktivister gripna för att ha ockuperat en bro i centrala Berlin

Pressmeddelande, 7 oktober 2019

Extinction Rebellion har ockuperat Mühlendammbron i centrala Berlin i en civil olydnadsaktion. Deras krav är att politikerna ska agera omedelbart mot klimatkrisen och massutrotningen av arter. Just nu bärs aktivister bort av polis – bland dem flera svenskar.

Aktivister från ickevåldsupproret Extinction Rebellion har sedan kl 04 i måndags morse blockerat centrala platser i Berlin – bland annat den vältrafikerade rondellen vid Segerkolonnen. Ett tusental personer, varav ett par hundra från Sverige, sitter på gatorna dag som natt för att kräva politisk handling mot klimatkrisen och artdöden. Halv tio imorse intog de även Mühlendammbron i det historiska kvarteret Mitte. Flera av dem låter sig nu gripas för att sätta fokus på miljökrisernas allvar. Klockan 11.25 började de första aktivisterna föras bort av polis.

Hemma i Stockholm är Anna Termine, 62, handledare i en daglig verksamhet för unga med autism. Här i Berlin är hon bland de svenskar som gör sig redo att bli gripna.

– Allmänheten, men särskilt politikerna, måste se hur allvarlig situationen är. Att bli gripen är en så liten insats, jämfört med vad som väntar vid en klimatkollaps. Det kanske inte händer under min livstid – fast ibland undrar jag. Men det är främst en fråga om solidaritet. Jag kan inte acceptera att barn som inte ens är födda än ska få lida så mycket – av hunger, brist på vatten och folk som kämpar mot varandra om resurser.

Även Josef Henschel, 24, student på Handelshögskolan i Göteborg, är villig att riskera lagliga konsekvenser:

– Att bli gripen skickar en signal om situationens allvar. Jag har varit väldigt engagerad i klimatrörelsen i flera år. Till exempel har jag varit med och utvecklat en hemsida som heter Klimatsmart semester. Den är väldigt bra – men den kommer inte att ändra något system. Och det är systemförändring vi behöver. Jag känner att vi som har möjlighet att driva på genom civil olydnad har ett ansvar att göra det. I många länder är det omöjligt.

Ytterligare blockader väntas runtom i Berlin under veckan.

Extinction Rebellions tre krav:

  1. Tala klarspråk. Världens regeringar måste utlysa nödläge för klimatet och jordens arter och kommunicera hur brådskande det är att ställa om.
  2. Agera nu. Politikerna måste handla omedelbart för att bromsa förlusten av arter och minska klimatutsläppen. Rikare länder som Sverige och Tyskland ska nå netto-nollutsläpp år 2025.
  3. Stärk demokratin. Regeringar måste inrätta och vägledas av ett medborgarråd för klimaträttvisa och ekologisk hållbarhet.

Presskontakt

Vill du få löpande uppdateringar från aktionerna i Berlin?

Anmäl dig till vår WhatsApp-grupp via den här länken

Pressbilder

Bilder från aktionerna läggs upp löpande på www.flickr.com/photos/extinctionrebellionsverige/albums

Om Extinction Rebellion

Den 7 oktober, två veckor efter FN:s klimattoppmöte i New York, inleder Extinction Rebellion en ny våg i sitt internationella uppror. Tiotusentals personer i mer än 60 länder och på varje kontinent kommer då att fredligt blockera regeringsbyggnader och parlament.

Extinction Rebellion är en ickevåldsrörelse som har som mål att driva fram kraftfull politisk handling mot klimathotet och massutrotningen av liv på jorden. De kräver att regeringar och medier ska tala klarspråk om det ekologiska nödläget och att rikare länder ska sänka utsläppen till netto noll år 2025 för att världen ska nå 1,5-gradersmålet på ett rättvist sätt. Ett tredje krav är att demokratin ska stärkas genom att det inrättas ett medborgarråd för ekologisk hållbarhet och klimaträttvisa som kan vägleda politikerna genom omställningen. Upprorets metod är fredlig civil olydnad, eftersom det har visat sig vara det mest effektiva sättet för snabb och djup samhällsförändring. Extinction Rebellion startade i Storbritannien 2018, spred sig snabbt till Sverige och finns idag i alla världsdelar.