This web page requires JavaScript to be enabled.

JavaScript is an object-oriented computer programming language commonly used to create interactive effects within web browsers.

How to enable JavaScript?

Extinction Rebellion tar emot Martin Luther King-priset med körsång och begravningsmarsch – XR Sverige

Extinction Rebellion tar emot Martin Luther King-priset med körsång och begravningsmarsch

Den 20 januari delas Martin Luther King-priset ut till aktiviströrelsen Extinction Rebellion i Norrmalmskyrkan i Stockholm. ”Genom kreativ civil olydnad och välplanerade aktioner visar Extinction Rebellion att vi måste sluta släcka bränder och istället ändra våra klimatfarliga system”, skriver juryn i sin motivering.

Priset i Martin Luther Kings anda delas varje år ut till en person eller grupp som kämpar för fred, rättvisa och ett bättre samhälle och som delar ickevåldets ideal. I motiveringen till årets pris skriver juryn bland annat att: ”Vår pristagare är en god förebild i gemenskapens styrka över individualismen … Extinction Rebellion är en global klimatrörelse i Martin Luther Kings anda.” (Se hela motiveringen här). Priset delas ut av Equmeniakyrkan, Kristna Fredsrörelsen och Sveriges kristna råd.

– Vi är väldigt hedrade – den rörelse som Martin Luther King var med och byggde är en stor inspirationskälla för oss, säger Paula Richter, psykolog och aktiv i Extinction Rebellion. Medborgarrättsrörelsen visade att om tillräckligt många utmanar ett orättvist system så faller det. Idag använder vi samma metod för att kämpa för vår fortsatta existens på jorden.  

Under kvällen kommer Extinction Rebellion Stockholms kör att sjunga och leda allsång. De tysta rödklädda gestalterna i Röda rebellbrigaden finns på plats. Immanuel Gospel framträder och Britta Hermansson från Equmeniakyrkan leder ett samtal med Extinction Rebellion.

På väg till prisutdelningen genomför Extinction Rebellion marschen ”What have we done”. I ett långt begravningståg från Sergels torg till Norrmalmskyrkan uppmärksammas handlingsförlamningen hos politiker i Sverige och världen.

– Det är uppenbart att politikerna inte ensamma kan lösa klimatfrågan och att det krävs att vanliga medborgare engagerar sig, säger Anna Termine, som deltar i tåget.

– Många vill höra något hoppfullt, att det kommer att ordna sig. Men hopp är inte något som vi får. Hopp är något vi skapar tillsammans, säger Paula Richter.

Alla är välkomna till prisutdelningen den 20 januari kl 19 i Norrmalmskyrkan, Norrtullsgatan 37 i Stockholm och till marschen ”What have we done” som inleds på Sergels torg kl 16.

Presskontakt: Aleksandra Eriksson, 073-692 82 15

Pressbilder: www.flickr.com/photos/extinctionrebellionsverige/albums