This web page requires JavaScript to be enabled.

JavaScript is an object-oriented computer programming language commonly used to create interactive effects within web browsers.

How to enable JavaScript?

Klimataktivister delar ut tårtor med blodigt och oljigt innehåll vid AP-fondskontor i Stockholm och Göteborg – XR Sverige

Klimataktivister delar ut tårtor med blodigt och oljigt innehåll vid AP-fondskontor i Stockholm och Göteborg

Just nu står klimat- och människorättsaktivister utanför Andra, Tredje och Sjunde AP-Fondens kontor i Göteborg respektive Stockholm och delar ut tårtbitar med blodrött eller svart flytande innehåll. Innehållet vittnar om AP-fondernas smutsiga investeringar som döljer sig bakom den polerade ytan. Aktionen är koordinerad av bland andra Extinction Rebellion, Afrikagrupperna, Jordens Vänner och Latinamerikagrupperna och sker även digitalt på sociala medier.

Fokus för aktionen är att väcka uppmärksamhet kring hur våra svenska pensionspengar, genom AP-fonderna, investeras i verksamheter som kränker mänskliga rättigheter, bidrar till miljöförstörelse och eldar på klimatförändringarna.

Trots påtryckningar från flera håll, däribland en anmälan till FN:s råd för mänskliga rättigheter, fortsätter AP-fonderna med sina skadliga investeringar. Svenska pensionspengar bidrar bland annat till tvångsförflyttningar kopplat till enorma fossilgasprojekt i norra Moçambique, folkrättsbrott i Västsahara, illegal regnskogsavverkning i Amazonas och kränkningar av urfolks rättigheter.

AP-fonderna är självständiga myndigheter som ska arbeta för långsiktigt hög avkastning åt svenska pensionssparare. Deras uppdrag regleras i lagar som stiftas av riksdagen. Trots att vissa lagskärpningar har gjorts gällande krav på hållbarhet och ansvarsfullt ägande fortsätter AP-fonderna att systematiskt investera, direkt och indirekt, i verksamheter som kränker mänskliga rättigheter och förstör miljön. Det handlar om investeringar i gruvor, olja, kol, fossilgas, storskaligt industriellt jordbruk och vapen. 


”Förutom att väcka uppmärksamhet hos allmänheten, vill vi visa AP-fonderna att vi ser hur de förvaltar våra pengar och att vi kräver förändring. Vi ser inte på i tysthet!”, säger XR-aktivisten Karin Lundberg.

På sociala medier riktas även en fråga till den nytillträdde finansmarknadsministern Niklas Wykman:  

Jag vill inte att mina pensionspengar investeras i skadliga verksamheter. Jag kan inte påverka vilka företag AP-fonderna köper aktier i. Men du som ansvarig minister har makt att påverka – vad tänker du göra?

Finansmarknadsministern är regeringens ansvariga för AP-fonderna då dessa ligger under finansdepartementet. 

Den fredliga aktionen mot AP-fonderna är den senaste av en rad initiativ som under de senaste åren genomförts av miljö- och solidaritetsorganisationer i Sverige, för att påverka AP-fondernas skadliga investeringar. Den här aktionen anordnas av Extinction Rebellion, Afrikagrupperna, Jordens Vänner och Latinamerikagrupperna. 

För mer information om AP-fondernas skadliga investeringar, och för att skriva under en namninsamling emot dessa, besök https://afrikagrupperna.se/startsida/stoppa-investeringarna


Presskontakt Stockholm: Karin Lundberg, 070-362 31 91, karin.lundbergh@gmail.com
Presskontakt Göteborg: Charlotte Lundqvist, 0723-288 374, charlotte.lundqvist@jordensvanner.se

Länk till foto/video från aktionerna:

https://www.facebook.com/extinctionrebellionsverige (Stockholm)

https://www.facebook.com/jordensvanner (Göteborg)