Helena
9 december 2023
Jag vill börja med att läsa upp ett inslag från ekonyheterna den 8:e november.
“Utvinningen av fossila bränslen fortsätter att öka oroväckande snabbt. Enligt FN:s miljöprogram UNEP fortsätter produktionen av olja, kol och gas i världen att öka, och den kommer att vara mer än dubbelt så stor som den borde vara för att klara miljömålen. Gapet mellan vad som görs och vad som borde göras för att fasa ut fossila bränslen är fortsatt enormt.”
Klimatkrisen är inte en åsikt, eller en tro. Klimatkrisen är fakta. Fakta är, att om vi inte gör någonting för att minska utsläppen av koldioxid, så går nästa generation en mycket dyster framtid till mötes.
Vad är då vettigare att göra än att blockera infarten till oljehamnen? Det som pågår där inne är ett brott mot mänskligheten.
Till Göteborgs hamn kommer det årligen 20 miljoner ton råolja, bensin och diesel. Det finns ingen plan för hur vi ska avveckla, och inte ens en plan för hur vi ska minska importen av olja. Samtidigt dör människor runt om i världen pga de alltför höga koldioxidutsläppen. Hur ska då jag, som vill vara en stolt Göteborgare, hur ska jag bete mej? Jag vet inget annat sätt, än att sätta mej i vägen för tankbilarna, även om de bara kör runt till nästa infart. Jag vill visa min ståndpunkt och använder mej därför av den grundlagsskyddade demonstrationsfriheten.
Det är inte bara en klimatskadlig verksamhet som bedrivs, utan vi stödjer också Putins krig i Ukraina genom att köpa rysk olja och gas. Vår bekvämlighet och våra nöjesresor är med andra ord viktigare för oss än andra människors liv.
Sverige är inte en isolerad ö i världen där vi kan bete oss hur som helst utan hänsyn till vår omvärld. Vi får ofta höra från våra politiker att vi är ett föregångsland och bäst i klassen, men faktum kvarstår att varje svensk i genomsnitt gör av med drygt fyra jordklot per person. Det säjer sej självt att ju mer resurser vi tar i anspråk, desto mindre blir det kvar till andra.
Sverige missar 15 av sina 16 miljömål, inklusive det övergripande generationsmålet, om att lämna över ett samhälle till nästa generation, där de stora miljöproblemen är lösta.
Jag efterlyser en politik som tar hänsyn till Sveriges grundlag, där det står: ”Det allmänna ska främja en hållbar utveckling som leder till en god miljö för nuvarande och kommande generationer”.
Jag efterlyser en politik som värderar liv högre än profit.
Jag efterlyser en politik som följer det avtal som vi som nation har förbundit oss att följa, nämligen Paris-avtalet.
Det är en absurd, upp och nervänd värld när det som vetenskapen säger och de avtal som vi slutit som nation kan ignoreras, och den som protesterar mot det kan straffas. Bidra inte till denna absurditet.
Även FNs generalsekreterare kritiserar repressionen av klimataktivister och understryker att det vi klimataktivister gör är nödvändigt och varnar länder för att trycka ned aktivism med juridiska verktyg. Han har även sagt att “Klimataktivister framställs ibland som farliga radikaler. Men de verkligt farliga är de länder som ökar produktionen av fossila bränslen.”
Nyligen blev en annan klimataktivist åtalad för ohörsamhet mot ordningsmakten i Stockholm. Han hade blockerat trafik i centrala Stockholm under rusningstid. Tingsrätten ansåg att han inte kan anses fri från ansvar, men han fick inget straff. Domstolen hänvisade till ett kapitel i brottsbalken, där det framgår att påföljd kan efterges “om det är uppenbart oskäligt”.
Rätten motiverade sitt beslut så här: ”Det är fråga om ett akut nödläge och effekterna av klimatförändringarna är redan påtagliga. Vetenskapen är i stor utsträckning enig om orsakerna till klimatkrisen och kan med stor säkerhet förutsäga konsekvenserna för livsbetingelserna på jorden. Det står klart att följderna kommer att bli katastrofala om inte nödvändiga åtgärder vidtas för att sänka utsläppen. Det står vidare klart att tiden för att vidta åtgärder är mycket knapp. Det kan också konstateras att varken föregående eller nuvarande regering har vidtagit tillräckliga åtgärder. Den åtalade har agerat på grund av att ett av rättsordningen skyddat viktigt intresse är utsatt för fara och att han har begått sin gärning i syfte att undanröja den faran. Mot denna bakgrund menar vi att det framstår som uppenbart oskäligt att utdöma påföljd. Denna bör sålunda efterges”.
För att uppmärksamma klimatkrisen jobbar XR med fredlig civil olydnad. Vi är öppna med vad vi gör, och brukar aldrig våld.
Civil olydnad har genom historien varit ett betydande och grundläggande verktyg för samhällsförändring.
Men vi små aktörer som ifrågasätter systemet, vi blir åtalade, medan det blundas för den verkligt klimatskadliga verksamheten som pågår, och som Göteborgs kommun stöttar. Om man känner sej hotad av civil olydnad, är det för att man tar för givet att vår demokrati är fulländad och det är en mycket farlig tanke.
Med detta sagt vill jag nu åberopa nödrätt. Nödrätt innebär att den som handlar i nöd för att avvärja fara för liv och hälsa, är fri från ansvar. Detta syftar på akuta hot. Ett regelverk som kan åberopa nödrätt för en direkt livshotande situation idag, men bortser från ett lika allvarligt hot mot miljontals människor imorgon, det regelverket vill jag beskriva som dysfunktionellt. För att citera FN:s generalsekreterare Antonio Guterres: “Mänskligheten står inför ett val, kollektiv handling eller kollektivt självmord”.
Tack