Första rättegången mot Extinction Rebellion i Sverige: Fem kvinnor åtalas för klimattal på kommunmöte

March 17, 2020

Den 20 mars ställs fem personer inför rätta för att ha avbrutit kommunens budgetdebatt och uppmanat politikerna att göra mer för att bromsa klimatkrisen. De fem ingår i rörelsen Extinction Rebellion, som använder fredlig civil olydnad för att driva fram handling för klimatet och livet på jorden.


Bild på de fem åtalade kvinnorna i arrangerad polisuppställning.

Det var under kommunfullmäktiges möte i Malmö i november som de fem kvinnorna ställde sig upp på åskådarläktaren och uppmanade de folkvalda att agera mycket mer kraftfullt mot klimatkrisen och den pågående massutrotningen av arter. De står nu åtalade för att ha stört mötet. Den 20 mars kl 8.30-13.00 hålls rättegången i Malmö tingsrätt.

Ann Engqvist är en av de åtalade.

– Jag är inte rädd för konsekvenser för egen del, jag är rädd för vad som händer med oss när jorden förstörs. Jag höll talet som mamma och mormor. Det var en vädjan till politikerna att ta de beslut som behövs för att trygga våra liv.

Vare sig Malmö stad eller Sverige lever idag upp till sina klimatmål. Det klimatpolitiska rådet, ett oberoende expertorgan, konstaterade i fjol att Sverige inte kommer att nå målen om vi fortsätter som nu – och att målen dessutom är för lågt satta för att stoppa den globala upphettningen.

– Människor dör redan på grund av klimatkrisen och för varje dag som våra ledare skjuter upp omställningen ökar riskerna för oss och kommande generationer, säger Karin Sunde Persson, som också var med och höll talet till politikerna. 

– Det finns inte tid till att fortsätta som om någon annan, någon annanstans, ska lösa problemet åt oss. Vi måste alla ta vårt ansvar där vi är.

Extinction Rebellions tre krav på Sveriges regering, kommuner och regioner:

Presskontakt

David Wiles, david.wiles@spoon.se, 073-545 99 54

Pressbilder

Bilder från rättegången laddas upp hit den 20 mars. Fler pressbilder finns på Extinction Rebellions Flickrsida.

En person förs ut av uniformerade vakter från ett mötesrum.
En tidigare aktion i Malmö kommunfullmäktige. Foto: André de Loisted

Om Extinction Rebellion

Extinction Rebellion är ett internationellt, fredligt uppror som använder civil olydnad för att få politiker att agera mot klimatkrisen och massutrotningen av liv på jorden. Lokala grupper finns idag på 17 svenska orter.

www.facebook.com/extinctionrebellionsverige

Mer information